Aktuelt

Friheten til å eie

By september 15, 2018 januar 31st, 2019 No Comments

Få ting er bedre enn å betale til seg selv.

Magnus Myklebust Krane (22) rusler langs kaia på Lanes. Balsfjordvinden rusker i hettegenseren. I bjørkealleen napper vinden gule blader av trærne. Bendsjordtind stikker nesa i skyene. Alt tyder på at høsten har gjort sin ankomst.

Sanker egne drømmer.

Like bak Magnus reiser Bjerkaker Sjøpark seg, en sørvendt perle fortsatt i støypeskjeen. Om ikke lenge blir dette hans egen tumleplass – en sjøpark og en egen veranda mot sør. Været får du med på kjøpet. Det vet Magnus, som selv oppvokst på Sør-Tromsøya. Men ingenting renser tankene bedre enn frisk sjøluft og dust teppe høstlys i sør. Magnus kan ikke tenke seg å være leietaker. Han gikk lei av å betale på andres drømmer.

– Jeg bega meg ut på leiemarkedet da jeg ble student for tre år siden. Men slik boligsituasjonen er i Tromsø, er det uhensiktsmessig dyrt å leie i forhold til å eie. De månedlige utgifter er omlag like store og nå betaler jeg på mitt eget. Dessuten slipper jeg å dele kjøkken og bad med andre, smiler 22-åringen.

Et enkelt valg

Å kjøpe bolig som ung kan føles som å vasse ut i våt sement. Magnus mener derimot det gir ham frihet.

– Først og fremst betaler jeg til meg selv, og det gir meg større frihet når jeg en dag trenger en større bolig. Selv om jeg gleder meg til å flytte helt for meg selv, er jeg jo ikke bundet til en 2-roms for all fremtid. Jeg kan selge og oppgradere til noe større når behovene endrer seg. Å kjøpe var dessuten mye enklere enn jeg hadde trodd. Informasjonen fra både utbygger og banken har vært ryddig og enkel å forstå, forteller sosiologistudenten.

Når Magnus først hadde bestemt seg for å kjøpe, falt valget ganske naturlig på Bjerkaker Sjøpark.

– Bjerkaker Sjøpark må være en av de beste nybyggprosjektene i Tromsø for tida. Du kommer ikke nærmere sjøen, utsikt er fantastisk, du bor sentralt uten å være midt i sentrum med kort vei til friluftsområder. Det er litt som å bo på landet, sier 22-åringen, før et lite regnskyll jager ham under taket.