Aktuelt

Borettslag vs Sameie

By desember 18, 2018 februar 14th, 2019 No Comments

Hva er forskjellen på borettslag og sameier?

Som boligkjøper kan du i hovedsak velge mellom to gode eierformer.

I det daglige vil nok de fleste ikke tenke så mye over om de bor i et borettslag eller sameie. Likevel er det noen ulikheter det kan være nyttig å vite om.

Forskjeller i finansieringen

Måten å finansiere en bolig i et borettslag på er som regel annerledes enn i et sameie. Når du kjøper en selveierbolig i et sameie må du som kjøper normalt selv skaffe til veie hele kjøpesummen.

Kjøper du andel i borettslag betaler du en andel av boligen, normalt 40-50%.  Resten av kjøpesummen finansieres som et langsiktig felleslån, normalt 30-50 år, gjennom borettslaget.

Ved salg er det ikke dokumentavgift på borettslag.

Muligheter for utleie

Det er strengere regler for utleie i et borettslag enn i et sameie. I et sameie er det fullt mulig å investere i selveierboliger for å leie dem ut.

I et borettslag skal den som eier andelsboligen være den som bor i den.

Dersom du har bodd i boligen i minst ett av de siste to årene, kan du også leie ut til andre i opptil tre år av gangen.

Dersom du ønsker å overlate boligen til barn, barnebarn, foreldre eller besteforeldre, kan du gjøre det når som helst. Har du endret livssituasjon som nytt arbeidssted ol kan du leie ut boligen.

Hva er best for deg?

Borettslag er mer fleksibel finansiert og legger for eksempel til rette for at du kan frigjøre penger til annet formål enn bolig etter kjøp.

Sameie har ingen begrensinger på utleie.